top of page

Dia mundial contra el Bullying i l’assetjament escolar

Demà, 2 de maig, és el Dia Mundial contra el Bullying i l’assetjament escolar. A Espanya, 1 de cada 10 alumnes assegura haver patit assetjament escolar i 2 de cada 10 agressors que el provoquen confessen no saber per què van decidir fer-ho. A més, Espanya és el 6è país de la UE amb més suïcidis per aquesta causa.


Diagrama d'afinitat o mètode de KJ - Fundació per a la Creativació


No saps com conscienciar els teus alumnes de la importància d'aquest problema? O com evitar que cap d'ells pateixi o generi Bullying? Existeixen multitud de metodologies o activitats aplicades a l’aula per a combatre el Bullying i avui us en volem explicar alguna d’elles!


  • Una mestra, des de fa 16 anys


Cada divendres, abans que els alumnes marxin de cap de setmana, demana'ls que escriguin en un full el nom dels 4 companys amb qui els agradaria asseure’s la setmana següent i el nom del company/a que ha tingut un comportament exemplar durant la setmana. El paper és personal i secret, només sabreu el que hi diu l’alumne i tu, com a mestra. Ara bé, no els asseguris que el dilluns puguin asseure's al costat de tots els que volen.


Una vegada els nens marxen i has recollit tots els fulls, observa'ls i busca-hi patrons, tot detectant tendències. Hi ha algun alumne que ningú mencioni? Per què hi ha un alumne que la setmana passada tothom volia asseure’s amb ell i ara ningú vol? D’aquesta manera, detecta i identifica aquells alumnes que els costa més relacionar-se i que, de mica en mica, poden començar-se a sentir exclosos.


El passat 2016 es va jubilar una mestra que aplicava aquesta metodologia des de feia 16 anys, concretament des del dia en què dos estudiants de batxillerat de Colorado que havien patit assetjament escolar durant anys, van entrar armats a una escola i van assassinar 12 alumnes i un professor, a causa de l’odi que sentien contra els seus companys.


  • KiVa


El mètode KiVa ha estat desenvolupat amb l’objectiu de frenar l’assetjament escolar per un grup d’experts de Finlàndia i implementat amb èxit al 90% de les escoles de Finlàndia i en altres països com Suècia, Holanda, Regne Unit, Alemanya, etc. El mètode, basat en la prevenció, intervenció i seguiment, consisteix en la formació dels docents per capacitar-los del correcte ús de les eines que inclou. Per a veure el vídeo del mètode, fes clic aquí.


  • A les seves sabates: un espai d’empatia activa


El projecte, mitjançant educació emocional i teatre de consciència, crea un espai d’empatia activa per l’educació emocional i el teatre de cares a promoure la convivència i la prevenció de la violència escolar en escoles de primària.


Promouen l’aprenentatge d’habilitats emocionals, la reflexió participativa i la convivència escolar. Tot això mitjançant el Teatre de Consciència i el joc. Per a veure com s’ha posat en pràctica, fes clic aquí.


  • Nadie se rie de nadie, del Proyecto Fénix


Adela Martín és l’autora d’aquest llibre, que permet aprendre sobre l’assetjament escolar, la intel·ligència emocional, valors, diversitat, etc. La guia inclou també suggeriments i activitats per a realitzar.


  • Bloc Laura Borao


L’autora escriu en el seu bloc històries per a treballar l’assetjament escolar a partir de contes. Publica contes amb il·lustracions representatives, en base a un possible cas real d’assetjament escolar. La seva finalitat és que els pares i alumnes es vegin reflectits en elles i aprenguin a gestionar les circumstàncies. Les històries, a més, tracten l’educació amb valors, el respecte, la confiança, l’empatia, etc.



Per a conèixer més recursos, fes clic aquí.

Kahoot - Recurs creatiu - Fundació Creativació

Encara no coneixes el repte real de Combatre el Bullying de la Fundació per a la Creativació, que han apadrinat l'HSJD i la Fundació FCB? Deixa que els teus alumnes trobin solucions al repte real tot aplicant Design Thinking a l'aula, ets a temps per participar-hi fins al 25 de maig!


Podeu compartir activitats, opinions o notícies relacionades amb el Bullying a les xarxes socials amb l’etiqueta #SomEscolaCreativa.

Entrades
destacades
Entrades recents
segueix-nos
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page