top of page

Els rols d'equip Belbin

Saps quin paper juga cada un dels teus alumnes quan treballen en equip?

La teoria dels Rols d’equip Belbin et permetrà realitzar l’equip ideal per a cada repte, gràcies a conèixer, utilitzar i gestionar les fortaleses i debilitats de cada membre.

Els Rols d'Equip Belbin - educació

La utilització del treball en equip en el sistema educatiu tendeix a l’augment i com a docent, jugues un paper molt important en l’elecció dels membres que formaran cada equip. Cal que els seus membres es complementin entre ells per a arribar al millor resultat final possible. És per aquest motiu que cal que coneguis bé les capacitats de cada un dels teus alumnes per a poder realitzar els equips ideals.

El Dr. Meredith Belbin, durant un estudi que va realitzar a Henley Business School sobre el comportament d’equips va identificar 9 rols diferents entre els membres d’un equip. La investigació, que va durar una dècada, va consistir en un joc de simulació de negocis en els quals els directius competien en equips de treball. L’objectiu era esbrinar perquè uns equips tenien èxit i d’altres fracassaven i, a partir de l’estudi, va poder desenvolupar la seva teoria, que actualment és una de les més importants en el camp de la psicologia.

La realització de l’experiment entre diversos equips, va permetre al Dr. Belbin i al seu equip d’obtenir els següents descobriments:

 • Es pot preveure quin rol desenvoluparà cadascú: les puntuacions dels tests que realitzaven aportaven informació amb la qual es podien fer prediccions sobre els rols que desenvoluparien els membres de l’equip.

 • L’èxit no es basa en l’intel·lecte sinó en l’equilibri: certs equips que es preveien excel·lents pel seu coeficient intel·lectual, no van aconseguir les expectatives del mètode. El que donava èxit a l’equip era l’equilibri.

 • Cal gestionar correctament la diversitat de comportaments: les persones es comportaven de maneres molt diferents davant de les mateixes situacions. Els equips més exitosos van ser els que van assignar les tasques adequadament en funció de cada comportament.

Aquesta diversitat de comportaments es va agrupar en nou patrons que es van denominar Rols d’equip Belbin. Actualment, s’utilitzen en organitzacions de tot el món per a entendre i desenvolupar les persones i els equips.

La teoria permet identificar el rol de cada un dels membres del grup. D’aquesta manera, cada un dels membres pot conèixer i utilitzar les seves pròpies fortaleses i gestionar les seves debilitats.

Quin són aquests 9 rols?

 1. El cervell, creatiu i imaginatiu

 2. L’investigador de recursos, extrovertit i entusiasmat

 3. El coordinador, madur i segur

 4. L’impulsor, dinàmic i reptador

 5. L’avaluador, seriós i exacte

 6. El cohesionador, cooperador i diplomàtic

 7. L’implementador, pràctic i eficient

 8. El finalitzador, ansiós i perfeccionista

 9. L’especialista, entregat i independent.

Descobreix quin paper juga cada un dels teus alumnes i crea els equips de treball ideals, capaços de resoldre qualsevol repte que se’ls proposi!

En els pròxims dies coneixeràs les característiques de cada un dels 9 rols, i avui és el torn del cervell. Comencem? Fes clic aquí.

Entrades
destacades
Entrades recents
segueix-nos
 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • Youtube
bottom of page